0318-830376 info@docco.nl

DOCCO IT & Verandermanagement http://www.docco.nlEen nieuw jaar is van start. Met of zonder goede voornemens. Eén ding is zeker: ook dit jaar zijn er veranderingen op komst in de accountancybranche. Lees hieronder welke zes aandachtspunten u tenminste in de gaten moet houden!

1) De Europese Privacy Verordening
Op 12 maart 2014 is door het Europese parlement de nieuwe Europese Privacy Verordening (EPV) aangenomen. Naar verwachting zal de verordening in 2016 van kracht gaan worden. De verordening zal de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in Nederland gaan vervangen. Voor verwerkers van persoonsgegevens heeft dit behoorlijke consequenties. De WBP was tot nu toe een redelijke ‘tandeloze’ wet, de EPV is dat niet. Nieuwe regels bestaan o.a. uit: een meldplicht voor datalekken, een eventueel verplichte functionaris voor gegevensbescherming en een documentatieplicht inzake toestemming van verwerking van persoonsgegevens door de betrokkene. In Nederland zal het College Bescherming Persoonsgegevens een nieuwe naam krijgen: Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Met de nieuwe naam komen ook nieuwe bevoegdheden. Zo mag de AP straks veel hogere boetes uitdelen en zal naleving op de EPV een speerpunt worden. Ondanks dat de wet pas in 2016 van kracht zal worden, is het verstandig in 2015 vast te gaan kijken hoe u uw processen kunt inrichten om te voldoen aan de EPV. Denk hierbij aan een (aanvullend) privacy protocol voor uw kantoor.

2) SBR voor KvK en Banken
Tot en met dit boekjaar(2015) kunt u de jaarrekening als intermediair nog deponeren per post. Daarna is dit voor kleine en (middel) grote rechtspersonen alleen nog maar mogelijk via SBR. Dit kan overigens al enige tijd voor kleine rechtspersonen. Deponering via e-mail is reeds stopgezet. Voor (middel)grote rechtspersonen komt SBR begin 2015 beschikbaar als aanleverkanaal. Zodra dit beschikbaar is, wordt ook deponering voor deze categorie per e-mail uitgefaseerd. Dus jaarrekeningen waarvan het boekjaar begint op of na 1 januari 2016 dienen straks “exclusief” via SBR te worden gedeponeerd. Maak uw processen hier klaar voor, als u dit nog niet heeft gedaan! ING zal daarnaast, als eerste bank, in 2015 een campagne lanceren om het gebruik van SBR Kredietrapportages actief te stimuleren. De campagne is een opmaat naar 2017 waarin SBR de norm is, en andere aanbiedingsvormen kostenverhogingen zullen kennen. De stimuleringen omvatten o.a. een korting op de afsluitprovisie en een snellere serviceverlening. Ook DOCCO zal het komend jaar meebouwen aan de verdere implementatie van SBR binnen kantoren!

3) Hét accountancy innovative event: de Accountancy Expo op 18 juni 2015
Mocht u het in 2014 gemist hebben: DOCCO startte met de Accountancy Expo. Een bijzondere expositie met software en innovatieve tooling gericht op de branche. Het verassende en enorm gewaardeerde event van 2014 krijgt een vervolg op 18 juni 2015. Zet deze datum alvast in uw agenda. Ruim 94% van de honderden bezoekers bevelen de Expo van harte aan. De editie in 2015 krijg opnieuw een verassend karakter. Er is geen makkelijkere en tijdsefficiëntere manier om direct op de hoogte te zijn van de laatste ICT brancheontwikkelingen: zorg dat u erbij bent!

En verder:

4) Verdere omarming van elektronische factuurverwerking
Elektronisch factureren, wat verder gaat dan een pdf-factuur, wordt steeds meer omarmd door softwareleveranciers en ontvangende partijen. Dit zal naar verwachting in 2015 verder toenemen, als ook het gebruik ervan als opmars naar real-time administratievoering. Kunt u al UBL-facturen ontvangen en versturen? Als u dit nog niet onderzocht heeft is het raadzaam om dit jaar uit te zoeken of uw softwarepakket deze facturen kan maken en importeren. Een efficiënt administratieproces, zonder handmatige invoer, levert veel winst op. Inventariseer, implementeer en profiteer!

5) Referentie Grootboekschema als standaard in 2015
RGS staat voor Referentie Grootboekkschema en is voortgekomen uit een publiek-, private samenwerking. Lees ook deze veelgelezen blog. Wij geloven in het RGS, u ook? We zien uit naar mooie ontwikkelingen in 2015!

6) Opkomst van nieuwe platformen na stopzetting AccountancyNieuws en Tuacc
Eind vorig jaar kondigde zowel Tuacc als ook AccountancyNieuws aan te stoppen. Buitengewoon jammer dat deze gewaardeerde platformen niet worden voortgezet. Tegelijkertijd is te zien dat er diverse nieuwe initiatieven ontstaan om een rol van betekenis te spelen in de accountancybranche. In 2015 zullen naar verwachting dergelijke initiatieven meer vorm en gestalte krijgen. Zo is eind deze maand is de lancering gepland van Accountancy Vanmorgen. Onze verwachting is dat er in 2015 nog meer nieuwe initiatieven zullen komen die van invloed kunnen zijn op netwerken/samenwerken en uw kantoorautomatisering!

Het komend jaar elk kwartaal geïnformeerd worden over relevante (ICT) topics in de accountancybranche?

Share This