0318-830376 info@docco.nl

Veel mensen hebben rond de jaarwisseling allerlei goede voornemen. Dit is vast herkenbaar. Uit onderzoek blijkt echter dat 80% van de voorgenomen veranderingen niet volgehouden wordt. Misschien ook herkenbaar? Veranderen is nu eenmaal lastig als je niet de juiste aanpak en strategie hanteert. 95% van ons gedrag is ‘automatisch’, dus onbewust. Het kost inspanning om bewust na te denken over zaken die normaliter vanzelf gaan. Daarnaast betekent veranderen, dat je niet meer zeker bent van de uitkomst. Er is dus een kans, dat verandering een verlies, gemis of een andere ongewenste uitkomst zal brengen. Maar veranderen is soms noodzakelijk om levensvatbaarheid te kunnen blijven garanderen, zowel privé als zakelijk. De befaamde uitspraak van Albert Einstein slaat de spijker op zijn kop:

“Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je kreeg.”

In zakelijke sferen is dit niet anders. De grootste drijfveer van de mens om niet te veranderen is angst, want de uitkomst van jouw handelen wordt onzeker. Als je bijvoorbeeld jaar in en jaar uit facturen met de hand inboekt in de administratie, en dat wordt geautomatiseerd…wat moet je dan gaan doen en heb je straks nog wel werk? Ja, daar zou ik ook onzeker van worden en proberen de verandering zo veel mogelijk tegen te werken.

Helaas kom ik dit op accountants- en administratiekantoren veel tegen. Er wordt een verandering, groot of klein, letterlijk de organisatie in geslingerd. Er wordt geen uitleg gegeven waarom de verandering wordt ingezet, welke gevolgen het zal hebben voor klanten en medewerkers en waarom het bijdraagt aan een hoger einddoel. Het gevolg daarvan is, dat mensen door angst in de weerstand schieten, hakken in het zand zetten en dat de verandering mislukt of in ieder geval zeer stroef verloopt. Dat is jammer en onnodig. Met een gedegen voorbereiding en vooral goede communicatie is de weerstand voor een groot deel te elimineren. Maar dit is niet dagelijkse kost voor de meeste kantoorleiders. Ze zijn vaak wel bereid om expertise in te roepen voor hulp bij softwarekeuze trajecten, procesmanagement of trainingen, maar voor advies over hoe je een verandertraject aanpakt, buiten de ‘technische’ verandering om, is vaak geen aandacht. Toch een gemiste kans!

Bij DOCCO zetten we ons altijd in met ‘oog voor de mens’. Omdat we weten hoe belangrijk dit is om een project te laten slagen en het traject zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er wordt altijd gezocht naar een goede balans tussen technologie, organisatie en processen. Dan heeft een verandering een veel groter kans om omarmd te worden, is de doorlooptijd korter en voelt men zich er prettig bij.

Wij zijn DOCCO!

Waar kunnen we jou mee helpen?  

Tina Meeuwisz

Tina Meeuwisz

Adviseur