0318-830376 info@docco.nl

beveiliging_vijfstappen_slider

Het is inmiddels algemeen bekend dat het verbinden met publieke wifi hotspots veel beveiligingsrisico’s met zich meebrengt. Kwaadwillenden kunnen meekijken met wat u aan het doen bent en vertrouwelijk verkeer, zoals wachtwoorden, onderscheppen. Maar wat zijn dan de alternatieven? Want u moet nou eenmaal wel online kunnen werken als u niet thuis of op kantoor bent.

De eenvoudigste manier is geen openbare wifi hotspots te gebruiken, maar uitsluitend 3G of 4G. Tegenwoordig kunt u met elke moderne smartphone een mobiele wifi hotspot opzetten. Uiteraard moet u deze wel beveiligen met een sterk wachtwoord, zodat anderen er geen toegang tot kunnen krijgen. Het kraken van zo’n mobiele wifi hotspot is niet onmogelijk, maar biedt wel een extra laag beveiliging en maakt u daarmee een veel lastiger doelwit. Daarnaast is de verbinding tussen uw telefoon en de zendmast van de provider veel moeilijker af te luisteren, dan een wifi verbinding. Mobiel internet is tegenwoordig snel en goed beschikbaar, dus in de meeste gevallen is een mobiele wifi hotspot een prima oplossing.

In plaats van uw eigen smartphone kunt u natuurlijk ook een wifi dongle met eigen simkaart gebruiken. Deze werken echter niet op tablets en u heeft een apart data abonnement nodig bij een telecom provider. Een handig alternatief voor een usb dongle is een mobiel wifi modem. Ook deze hebben een eigen simkaart en abonnement nodig, maar werken wel i.c.m. alle mobiele apparatuur. In feite werkt dit op dezelfde manier als een mobiel hotspot met een smartphone.

Als u helemaal geen gebruik kunt maken van mobiel internet, bijvoorbeeld als u in het buitenland bent of ergens waar slecht mobiel bereik is en er geen andere optie is dan een publieke wifi hotspot, kunt u er ook voor kiezen om te verbinden via een VPN (Virtual Private Network).

Een VPN verstuurd uw verkeer versleuteld via beveiligde servers het internet op. De data kan veel moeilijker afgeluisterd worden en zelfs als dat lukt zijn de gegevens niet bruikbaar vanwege de encryptie. Zo kunt u veilig en anoniem gebruik maken van een publieke wifi hotspot.

Er bestaan verschillende bedrijven die een VPN verbinding als betaalde service aanbieden. Op uw laptop of tablet kunt u er voor kiezen om via de software van de VPN provider te verbinden met internet. Enkele voorbeelden van VPN providers zijn Private Internetaccess, Air VPN of Perfect Privacy.

Share This