0318-830376 info@docco.nl

Regelmatig vragen accountants- en administratiekantoren of ik ze wil begeleiden in een selectietraject voor software. Om één of ander reden voldoet een softwareapplicatie niet meer aan hun eisen en wensen en willen ze deze vervangen door een andere applicatie. Vaak leeft het idee bij deze kantoren, dat ik na een kort gesprek zal zeggen wat ze zouden moeten kiezen, maar helaas werkt het niet zo. Er moet namelijk een keuze worden gemaakt die bij de organisatie past. Het is mijn taak om dat boven tafel te krijgen. Ik stel daarvoor heel veel vragen, voornamelijk zodat de persoon tegenover mij zijn eigen antwoorden kan horen, dat werkt vaak verhelderend. Maar belangrijker nog is het om een kantoor te laten nadenken, over welke applicaties passen bij hun organisatie in de toekomst. Welke functionaliteiten zullen bijdragen aan het efficiënt laten lopen van processen en nieuwe of gewijzigde dienstverlening ondersteunen?   

Helaas denken kantoren vaak niet na over wat ze in de toekomst willen, maar blijven opereren in de waan van de dag…doen wat ze altijd hebben gedaan. Door kritische vragen te stellen kan je vaak de ogen openen naar meer mogelijkheden of andere denkwijzen. Bij de softwareleveranciers zie ik twee stromingen. De één laat zijn product grotendeels in de huidige vorm, maar verandert de look & feel wel, zodat de applicatie moderner oogt. De ander is bezig met innovatie waardoor het werkproces binnen de applicatie sneller en slimmer wordt en de uitwisseling met andere applicaties goed verloopt. Maar als een kantoor zelf niet open staat voor innovatie en nieuwe werkwijzen, dan zullen ze daar niet voor kiezen…want dat ‘past niet’ bij ze.

Om kantoren voor deze miskleun te behoeden, wordt er altijd besproken wat de missie en visie is van de organisatie. Is deze er niet? Dan wordt het gemaakt. Is deze er wel? Dan wordt besproken of het nog actueel is en bekend bij alle medewerkers. Dan is het pas mogelijk om te beoordelen of een softwareapplicatie past binnen de organisatie. Dan pas zal de implementatie van nieuwe of gewijzigde werkwijzen omarmd worden door de medewerkers. Dan pas zal de organisatie toekomstbestendig zijn. Wie wil dat niet voor zijn kantoor?  

Wil je dat Tina je helpt?

Bel:  06 12107240 of mail: tina@docco.nl