0318-830376 info@docco.nl

Nog een paar maanden en dat is het zover. Kantoren met een AFM-vergunning zullen dan voor de middelgrote rechtspersonen in SBR moeten deponeren. Dit zogenaamde SBR Assurance-proces valt nog niet mee in de praktijk: het is een stuk complexer dan de SBR deponeringsplicht voor kleine rechtspersonen. Zo zal ook straks een accountantsverklaring in XBRL en een gekwalificeerde ondertekening nodig zijn. Wat dient je kantoor te regelen en is jouw kantoor al SBR-Assurance-ready? Adviesbureau DOCCO ontwikkelde een handige checklist om hier antwoord op te geven.

DOCCO IT & VerandermanagementDe grote(re) kantoren zijn al ruime tijd bezig met de voorbereidingen voor het opzetten van een proces binnen de Auditpraktijk. Want ja, het omvat beduidend meer dan een stukje techniek of het regelen van het beroepscertificaat. De impact wordt onderschat, zo blijkt uit praktijkcases die DOCCO tegenkomt. Kantoren met een kleine auditpraktijk zijn lang niet altijd in staat om de vraagstukken te adresseren. Ook het opzetten van een pilot-project blijft met regelmaat achterwege.

Sinds de adviseurs van DOCCO zich hebben vastgebeten in de materie van SBR Assurance ontstaat er bij het adviesbureau een toenemende vraag naar begeleiding. De voornaamste vraag die kantoren bezig houdt is simpel: wat moet ik regelen om klaar te zijn? Het gaat dan vaak om basale vragen zoals: welke klanten vallen onder de verplichtstelling, wat zijn de aandachtspunten rondom digitaal ondertekenen en hoe de klant straks akkoord geeft en de documenten aanbiedt aan de Kamer van Koophandel.

Simpele checklist
Om kantoren snel op weg te helpen en te inventariseren hoe ver het kantoor is met de implementatie van SBR Assurance heeft DOCCO een handige checklist online gepubliceerd. Aan de hand van 14 stellingen ontstaat een beeld bij de aspecten die het kantoor moet organiseren. Het invullen van de checklist geeft een indicatieve uitkomst rond de progressie en zet daarnaast de actiepunten voor het kantoor op een rij.

Start de online compliancecheck!

Nieuwe 2.0 versie van whitepaper

De checklist geeft een actielijst, maar geen verdere toelichting. Bijna een jaar geleden publiceerde DOCCO hiervoor de whitepaper “de impact van SBR Assurance op de auditpraktijk”. Enorm veel kantoren beschikken inmiddels over de handige whitepaper met aandachtpunten en tips voor (en uit) de praktijk. Omdat er veel ontwikkelingen zijn rond SBR Assurance is de whitepaper deze maand geheel geactualiseerd. De nieuwe whitepaper is gratis te downloaden.

Share This