0318-830376 info@docco.nl

Proces Automation zien wij als één van de 5 belangrijkste thema’s binnen de IT-ontwikkelingen bij accountantskantoren. Maar wat verstaan we nu onder Proces Automation en waar begin je?  

Ik zie Proces Automation als het slim inzetten van IT-mogelijkheden om geautomatiseerd processen uit te voeren. Het ondersteunt de digitale transformatie die het leven makkelijker en leuker moet maken.  

Waar begin je?  

Mijn advies is breng eens de repeterende processen of werkzaamheden in kaart, waar je zelf het liefst zo weinig mogelijk tijd aan besteed of die jou het meeste energie kosten. Probeer dan ook echt met een helikopterview naar die processen te kijken en stel je zelf de vragen:  

  1. Zijn de processen/werkzaamheden daadwerkelijk wel noodzakelijk? 
  2. Waarom wil ik deze processen automatiseren? 
  3. Hoe ga ik die processen automatiseren?  
  4. Wat ga ik dan daadwerkelijk automatiseren  
  5. Kan ik mijn huidige IT-tools beter benutten om de processen verder te automatiseren?   

Ik zie namelijk heel vaak bij opdrachtgevers dat ze prachtige tools in huis hebben, maar dat daar niet het maximale uitgehaald wordt. Een reden hiervoor is dat men niet genoeg ruimte krijgt of neemt om het maximale eruit te halen en deze kennis dan ook nog eens met elkaar te delen.  

Waarom nou eerst de processen die je zelf het minst graag doet? Je kan ze natuurlijk uitbesteden aan een collega of een assistent. Ik denk dat als je taken automatiseert die je niet leuk vindt, maar wel noodzakelijk zijn voelen als een echte overwinning. En die overwinning deel je dan maar al te graag met je team.  

Vaak maken we het ook te groot en beginnen we niet aan het verder automatiseren van de processen. We willen eerst doelstellingen formuleren en een compleet stappenplan uitwerken voordat we beginnen. En hierbij geldt naar mijn mening dat het niet gaat om de eindbestemming maar om de reis er naartoe. Die is vaak veel mooier en leerzamer 😀 In ons overzicht IT trends en verwachtingen 2022 in accountancy. Onder het thema Proces Automation vind je inspiratie om aan de slag te gaan. Ik ben heel benieuwd van welke automatiseringsreis jij gaat genieten dit jaar.  

Mitchel Klaassen

Mitchel Klaassen

Adviseur