0318-830376 info@docco.nl

Veranderen of verandering is ondertussen een containerbegrip. Google het maar eens, er is zo ontzettend veel gepubliceerd over dit onderwerp. Vaak zijn deze publicaties mooie woorden, maar zijn ze heel theoretisch geschreven. Mooie modellen, theorieën, toekomstvisies, et cetera… Ik merk dat het begrip veranderen mij een vervelende bijsmaak geeft. Dit vanwege negatief gestelde gedachten die naar boven komen als je over verandering praat, bijvoorbeeld: Ik wil niet veranderen maar ik moet wel, het is een onbegonnen zaak, de kosten zijn zo groot, of ik wacht wel tot het hele gedoe weer over is gewaaid…

Aanpassen of afwachten

Ik denk dat jij en ik allebei wel weten, misschien zelfs wel aanvoelen, dat we aan de vooravond staan van een nieuwe tijd. Ik denk ook dat we nu de kans hebben om ons aan te passen. De tijden veranderen, de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en daarom staan wij voor de uitdaging: “Hoe pas ik mezelf aan”. Het is geen optie om af te wachten wat anderen doen, om aan de zijlijn te gaan kijken… Je moet NU in actie gaan komen, om over een aantal jaren een aangepaste organisatie en een nieuwe manier van werken te hebben die klaar is voor alles wat de toekomst ons zal brengen.

Eerste stap stappenplan

Ik heb je opgeroepen om te kiezen of je wil aanpassen of afwachten. Als je voor aanpassen kiest wil ik je erop wijzen dat ik in samenwerking met DOCCO een concreet stappenplan ontwikkel om je hierbij te helpen. Bij deze wil ik je alvast een inkijkje geven in wat de eerste stap dan is: (intrinsieke) motivatie.

De allereerste stap is om je intrinsieke motivatie te bepalen en indien nodig te stimuleren. Hoe doe je dat? Om dit duidelijk te maken wil ik in deze blog een voorbeeld uit mijn eigen leven gebruiken: Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met het gaan naar de sportschool. Dit deed ik om iets te bereiken, ik had een doel. Al snel denk je dan aan extrinsieke factoren, bijvoorbeeld: “Ik wil vijf kilo afvallen, want ik ben te zwaar”. Achteraf werd pas mijn intrinsieke motivatie duidelijk, want ik ging naar de sportschool omdat ik er fitter uit wilde zien en gezonder wilde gaan leven. Toen ik ontdekte dat ik écht intrinsiek gemotiveerd was, ben ik gaan nadenken over voeding, trainingen en rust. Voor ik het wist had het mijn levensstijl compleet veranderd.

En nu jij, als lezer van deze blog, ga eens na wat de gesteldheid van je intrinsieke motivatie is. Ga je nog met plezier naar het werk? Zie je de toekomst van de sector als bedreiging? Ik daag je uit om mijn verhaal over de sportschool te gebruiken, door het naast je organisatie, functie of (werk)situatie te leggen. Pas als je ontdekt wat je intrinsieke motivatie is om dingen te doen, je daarna meetbare realistische doelen stelt, hoef je niet meer bang te zijn voor verandering. Het is zelfs zo dat je er plezier in kunt krijgen en uiteindelijk je hele levensstijl (positief) kan gaan veranderen.

Tot slot

Je kan vragen en opmerkingen kenbaar maken via vincent@docco.nl . Ook als je meer wilt weten over het onderwerp motivatie, of je niet zo goed weet hoe je dit nu in de praktijk kunt toepassen. Mijn volgende blog gaat over de tweede stap van het stappenplan en zal volgende week worden gepubliceerd.

Tot dan!

Vincent

Docco

Share This