0318-830376 info@docco.nl

mark_docco_klein_ZWDe tijd gaat snel. Zo snel dat ik nog goed weet wat mijn kennismaking met SBR was. Mijn toenmalig docent BIV/AO riep tijdens een college eens dat door XBRL het accountantsberoep op de schop zou gaan. Deze uitspraak triggerde mij natuurlijk! Dat deze uitspraak zou leiden tot een totaal andere carrière, had ik toen niet kunnen denken. Ik zocht een onderwerp voor mijn scriptie. Ik besefte dat ik niet verder hoefde te zoeken en ben me gelijk in XBRL gaan verdiepen.

Toen ik me verdiepte in XBRL kwam ik al vrij snel tot de conclusie dat de voordelen van XBRL helder zijn. Ik begreep gewoon niet waarom XBRL nog geen gemeengoed was. XBRL levert toch voordelen voor iedereen op? Ik kwam in contact met allerlei partijen in de keten: accountants, softwareleveranciers, ondernemers, overheden, etc. Politiek had XBRL een negatieve lading, omdat toenmalig minister Donner een lastenverlichting voor ondernemers beloofde van 350 miljoen euro. Niet een hele positieve boodschap voor accountants, aangezien juist zij met XBRL aan de slag zouden moeten, maar de nota omlaag zouden zien gaan. Een lagere nota én investeren? Dat is lastig. Accountants besloten te wachten op hun softwareleverancier. Deze ontving te weinig vraag van klanten, waardoor XBRL-ready software zeer schaars was.

Ik heb de impact van XBRL beschreven en aanbevelingen gedaan. Mijn scriptie heb ik gepresenteerd en mijn HEAO Accountancy studie werd hiermee succesvol afgerond. Het rapport werd direct opgepikt door de accountancy media. Eerst door Jan Wietsma, en daarna ook door andere media zoals Accountancynieuws en De Accountant. Ondertussen vervolgde ik zelf mijn weg tot accountant door aan de RA-studie aan Nyenrode te beginnen. Ik werkte toen al een aantal jaar bij een middelgroot accountantskantoor. Ook op Nyenrode werd mijn scriptie opgemerkt. Ik zat in een hoorcollege voor het vak auditing toen de docent (Jan Pasmooij) mijn rapport als interessant leesvoer noemde. Ik had mijn rapport geprint meegenomen en deze lag voor me. Een student naast me vroeg waar ik deze vandaan had. Ik zei hem dat ik Mark Bisschop was. Vanaf dat moment begon XBRL een steeds grotere rol te spelen in mijn leven. Ik kreeg in het najaar van 2009 de vraag of ik mee wilde schrijven aan een XBRL handboek. Mijn toenmalige werkgever gaf me een advies dat ik me tot op de dag van vandaag nog kan herinneren: Focus! Ik was bezig met mijn RA-studie, werk en het XBRL handboek. Dat was wat te veel van het goede. Natuurlijk was ik eigenwijs en vond ik dat onzin. Ik ben nu blij dat ik de keuze heb gemaakt voor XBRL. Ik nam afscheid, kwam nog wel even bij een ander accountantskantoor terecht, maar dit werd geen succes. XBRL werd mijn werk. Dat betekende voor mij ook de stap naar ondernemerschap. Ondertussen werd XBRL omgedoopt naar SBR. Ik kwam bij het SBR Programma terecht van Logius en moest door gebrek aan tijd mijn RA-studie aan Nyenrode stopzetten. Dit hield in dat ik nooit accountant zou worden, iets wat ik al vanaf mijn twaalfde wilde. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van deze beslissing.

Naast mijn werkzaamheden voor het SBR programma kwam ik veel bij accountantskantoren over de vloer en verzorgde ik veel presentaties en cursussen. Ondertussen kondigde de overheid de SBR verplichtstelling aan. Dit was nodig om SBR echt van de grond te krijgen. Er werd gestart met de verplichtstelling van de aangifte vennootschaps- en inkomstenbelasting vanaf fiscaal jaar 2012. Vanaf boekjaar 2016 zal het voor rechtspersonen ook verplicht zijn om hun jaarrekening via SBR te deponeren bij de Kamer van Koophandel. ING heeft vorige maand als eerste bank hun SBR propositie gepresenteerd. Vanaf 2017 is SBR bij hun de norm. Op dit moment ben ik nog steeds betrokken bij allerlei SBR-projecten voor de overheid in de rol van projectmanager. Het is mooi om te zien hoe steeds meer domeinen overgaan op SBR.

Zo lang ik bezig ben met SBR, kom ik ook over de vloer bij accountantskantoren. Was SBR vroeger de aanleiding, nu is dat ICT & verandermanagement. Begin 2014 heb ik me aangesloten bij DOCCO, een club enthousiaste ondernemers met passie voor accountancy, ICT en innovatie. Binnen DOCCO hebben we een aantal specifieke aandachtspunten. SBR is er hier een van. De laatste twee jaar hebben kantoren zich gericht op de SBR-verplichtstelling. Ik denk dat SBR vanaf 2015 pas echt benut zal gaan worden, zeker als er echt aangeleverd gaat worden bij de banken. DOCCO zal hieraan een bijdrage leveren!

Terug naar DOCCO. Ik werk nu een jaar samen met Reindert, Dirk en Tom. Het is fantastisch om te zien hoe wij de accountantskantoren zo’n bak energie kunnen geven. Deze kloppen steeds vaker bij ons aan, omdat onze aanpak werkt! Ambitieus en gedreven als we zijn, gaan we altijd voor het beste. We barsten van de ideeën en komen tijd te kort om deze te realiseren. Soms is dit maar goed want het accountantskantoor dat ons om ondersteuning vraagt, gaat uiteraard voor….

Mark Bisschop

Share This