0318-830376 info@docco.nl

Steeds meer middelgrote ondernemingen deponeren hun jaarrekening via SBR via de SBR Assurance methodiek. In de afgelopen weken heb ik contact gehad met tientallen kantoren hierover. Er wordt steeds meer aangeleverd maar de belangrijkste les is dat er eerst een integrale ketentest uitgevoerd moet worden want anders kunnen er essentiële zaken fout gaan!

Complexiteit SBR Assurance

SBR Assurance is voor iedereen nieuw en bevat een aantal complexe onderdelen die getest moeten worden binnen het kantoor. Denk hierbij aan de linking & signing met het beroepscertificaat maar ook de middelgrote SBR Jaarrekening en SBR verklaring die veel nieuwe elementen bevatten. Doordat de bestanden op verschillende plekken gemaakt worden (rapportagesoftware, NBA Verklaringen generator, bij de klant etc) ontstaat het risico dat de inhoud of naam van de bestanden veranderen in in het proces. Dit hoeft niet met opzet te gaan maar kan wel tot problemen leiden omdat wanneer er een hash is berekend van het bestand er niks meer mag wijzigen.

Testaanpak

Wanneer je in beeld hebt hoe het SBR Assurance proces binnen je kantoor gaat lopen, moet dit worden getest. Maak de SBR Jaarrekening en SBR Verklaring in de tool waarin dit straks gaat plaatsvinden. Zorg er hiernaar voor dat ze op de plek terecht komen waar vanuit linking & signing gaat plaatsvinden en doe dit samen met een accountant die een beroepscertificaat heeft en die moet ondertekenen. Tot slot is het belangrijk de bestanden te versturen naar de Digipoort Preproductie omgeving. Dit is de enige omgeving waarop een goede test gedaan kan worden. Als de deponering succesvol heeft plaatsgevonden ontvang je net als op Productie ook een PDF-rendering van KvK. Hiermee krijg je bevestigd dat je proces ook echt werkt.

Ga absoluut geen test doen met een fictief KvK nummer vanuit je Productieomgeving. Hieraan zijn grote risico’s verbonden en kan tot onherstelbare schade leiden. Doe navraag bij softwareleverancier hoe je een dergelijke test kan doen op de Digipoort Preproductieomgeving. Krijg je van je softwareleverancier een ander advies, verwijs hem naar deze blog en neem bij twijfel contact met mij op. Let er bij een test op dat je je eigen e-mailadres invult bij contactpersoon omdat hier de PDF naartoe wordt gemaild door KvK.

Ben je eigenwijs en vind je testen niet nodig?

Wanneer je het ondanks alle adviezen niet nodig acht een integrale test te doen, dan introduceer je een groot risico. Namelijk, je deponeert voor het eerst op Productie en deze wordt onverhoopt afgekeurd. De kans dat de klant hierdoor niet binnen 8 dagen na datum vaststelling deponeert is groot. Dit is iets wat je wilt voorkomen!

Loop je ergens tegenaan, neem dan contact op!

Mark Bisschop

DOCCO

mark@docco.nl

0628140579

Share This