0318-830376 info@docco.nl

DOCCO IT & Verandermanagement - http://www.docco.nlBen je ook zo’n voorstander van lastenverlichting? Dan is SBR echts iets voor je. SBR, partner RGS en zusje UBL (elektronisch factureren) maken allemaal onderdeel uit van de standaardisatie familie. Sinds kort is de familie zelfs uitgebreid met blockchain. SBR was al een bekende Nederlander. RGS en zeker ook UBL winnen steeds meer aan bekendheid. Het mooie aan deze familie is dat ze voor iedereen toegankelijk zijn en niets hoeven kosten. Dit omdat open standaarden helemaal gratis zijn. Gelukkig beginnen steeds meer partijen vooral dit laatste te begrijpen.

Wat de jaarrekening voor accountants is, is SBR voor softwareleveranciers. Er moet nog voor worden betaald maar uiteindelijk zullen beide een commodity zijn. Niemand zal zich meer onderscheiden met een jaarrekening of SBR. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Laat nou net de jaarrekening verplicht via SBR gedeponeerd te moeten worden vanaf boekjaar 2016. Daarnaast is onlangs de categorie micro entiteit geïntroduceerd. Dit betekent dat misschien wel 90% van het MKB alleen nog maar een zeer beperkt deel van haar balans hoeft te deponeren via SBR zonder toelichtingen. De wetgever heeft er decennia lang voor gezorgd dat ondernemers zich wendden tot een accountant omdat er een jaarrekening moest worden opgesteld. Diezelfde wetgever zorgt er steeds meer voor dat de noodzaak hiertoe steeds minder wordt. Standaardisatie met SBR, RGS en zeker ook UBL maken het steeds gemakkelijker om ICT het werk te laten doen. Dit betekent dus minder output, meer door ICT en minder door mensen. Hoe wordt hier op geanticipeerd?  

Te weinig merk ik. Steeds maar weer redenerend vanuit het jaarrekeningproces. Het is toch gek dat er nog steeds allerlei processen aan de jaarrekening worden opgehangen terwijl we al weten dat het steeds meer zal draaien om real-time inzicht. De markt heeft dit de laatste jaren te weinig opgepikt. Ik ben blij dat de verplichtstelling van deponering van de jaarrekening via SBR vanaf boekjaar 2016 er door is. ING loopt voorop met het steeds meer verlangen van SBR maar andere banken zullen zeker binnenkort ook hun propositie bekend maken die niet anders dan in lijn kan liggen met wat ING verlangt van haar klanten.

Ik ben benieuwd of er een accountantskantoor opstaat waar het niet steeds maar weer draait om die jaarrekening maar die een huwelijk heeft gesloten met SBR, RGS, UBL en blockchain. Waarom nog een grootboek? Dagboeken worden toch niet meer gebruikt. Bankkoppelingen zijn ingeregeld, inkoopfacturen worden automatisch verwerkt en real-time is er een beeld van de financiële situatie van de ondernemer. Boeken van de administratie, inscannen van inkoopfacturen, inbinden van rapportjes, opsturen van post, zetten van natte handtekeningen, achter klanten aan zeuren dat er een inkoopfactuur mist, het zou al verleden tijd moeten zijn. Nu draait het nog te veel om volledigheid. Bij dashboarding en data-analyse is dit geen issue. Voor real-time inzicht is tijdigheid veel belangrijker.

Mark Bisschop

 

Share This