0318-830376 info@docco.nl

De internetrevolutie 20 jaar geleden

Ben je het met me eens dat ICT onvoorspelbaar is? Het grappige is dat ze 20 jaar geleden Maurice de Hond hebben uitgelachen bij Sonja Barend aan tafel (zoiets als Pauw en Witteman). Er staat een fragment van het interview op YouTube, het is een redelijk lang fragment maar heel boeiend om te bekijken!

Waar ik zelf erg van op kijk, los van de outfits en kapsels van toen, is dat men in 1995 zich absoluut niet kon voorstellen dat iedereen internet zou gebruiken. Maurice stelt dat 90-95% van de mensen die toen in de politiek en in het bedrijfsleven zaten, internet niet kende. Hij werd zelfs een beetje uitgelachen door Sonja en het publiek… Een ijskast bestellen via internet, dat kon Sonja zich nog voorstellen, maar een bank bestellen via internet… daar kon Sonja zich niks bij voorstellen.

Wat zien we nu om ons heen?

Maurice had gelijk over de internetrevolutie.  Het frappante is dat de mensen het écht niet zagen aankomen, het filmpje is het bewijs. Het gekke is dat we anno 2016 dezelfde sceptische meningen hebben over technologische ontwikkelingen.

Maar denkt u eens aan wat we tegenwoordig om ons heen zien; smart TV’s, zelfrijdende auto’s, robots, google, big data. Niemand weet waar het allemaal naar toe gaat, of hoe snel deze onvoorspelbare ontwikkelingen doordenderen, maar vandaag de dag kan je kiezen voor wat er al mogelijk is. Het is al mogelijk om jaarrekeningen te automatiseren, om dashboards te hebben met real-time data van ondernemingen, om zonder papier te werken. Hoe lang kun je nog afwachten?

Maurice zegt: “Speel er nu op in, op wat je afkomt, zie wat er gebeurt. Handel dan ook op die manier en zorg dat je de eerste bent die de slag maakt met de elektronische snelweg (internet)”. Alsof hij een uitstapje maakt naar 2016 nietwaar? Maar wij kunnen een nog veel grotere slag slaan met ICT ontwikkelingen vandaag de dag. DOCCO heeft in kaart wat software leveranciers in de accountancy tegenwoordig aanbieden, welke innovatieve producten goed zijn voor je kantoor. Het is spannend, net als internet spannend was voor de mensen 20 jaar geleden, want er verdwijnen dan dingen. Maar kijk eens wat internet voor ons betekent vandaag de dag en hoe ze Maurice toen uitlachten…  Over 20 jaar kijken we waarschijnlijk lachend terug op vandaag, dat we ICT nu nog maar zo beperkt gebruiken.

Aanpakken

Deze bijdrage gaat over stap 3 van het stappenplan van DOCCO: ICT en technologie voor je kantoor. Het is niet eenvoudig, maar aan de hand van het stappenplan kun je aan de slag met alles wat er bij ICT veranderingen komt kijken. Hoe kies je de juiste ICT? Hoe zet je ICT in op een goede manier? Ik hoop dat je samen met DOCCO de stap gaat maken en zo gaat inspelen op wat er op je afkomt. Zorg dat je niet iemand bent die Maurice aan het uitlachen is, want voor je het weet …

Volgende week schrijf ik over stap 4 van het stappenplan, tot dan!

Vincent

DOCCO

Share This