0318-830376 info@docco.nl

Nu de verplichtstelling voor middelgroot nadert zijn steeds meer kantoren zich aan het oriënteren op SBR Assurance. Vanaf 1 januari 2018 moeten er naast SBR jaarrekeningen voor middelgroot ook SBR verklaringen opgesteld worden. De laatste weken krijg ik steeds meer vragen over waar ik als accountant de SBR verklaringen mee kan opstellen. Er zijn meerdere opties!

Boodschappenlijstje SBR Assurance

De impact van SBR Assurance op de auditpraktijk is groter dan de meesten denken. Je softwareleverancier gaat dat echt niet allemaal voor je oplossen. Naast de inhoud, presentatie en validatie van de SBR rapportages moeten er zaken geregeld worden op IT-vlak. Ik heb hier al eerder over geschreven.

Leveranciers van rapportage- en portalsoftware hebben aangegeven dat zij zelf geen Linking & Signing software gaan aanbieden. Zij bieden integraties aan met bijvoorbeeld PKISigning. Deze tool integreert naadloos in je software als onderdeel van je proces. Er zijn dan ook geen SBR Assurance modules van softwareleveranciers in omloop welke dit voor je oplossen. Je moet zelf een contract afsluiten met een leverancier van Linking & Signing software.

SBR Verklaringen opstellen

Uiteindelijk geef je een controleverklaring af bij de SBR jaarrekening. Deze wordt samen met het SBR publicatiestuk en de digitale handtekening gedeponeerd bij KvK. De verklaring in het SBR-formaat kun je niet opstellen in Word. Hier heb je een aparte tool voor nodig. Je hebt hiervoor twee opties:

  1. Je leverancier van rapportagesoftware (bijvoorbeeld Caseware, Unit 4, MLE of XBRLreports)
  2. De NBA Verklaringengenerator

Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Voordeel van het opstellen van de SBR verklaring in je rapportagesoftware is dat het beter binnen het proces is geborgd. Je hebt deze hier bij de jaarrekening beschikbaar. Daarnaast is het eventueel mogelijk om de verklaring net als de jaarrekening in te schieten in de portal. Nadeel van rapportagesoftware is dat dit mogelijk extra kosten met zich meebrengt. Sommige leveranciers rekenen extra kosten in de vorm van module.

Voordeel van de NBA Verklaringengenerator is dat deze gratis is voor iedereen. Een geüpdatet versie, gebaseerd op de nieuwe verklaringen taxonomie is later deze maand beschikbaar en biedt de mogelijkheid om tussentijds de SBR verklaringen op te slaan en later weer in te lezen. Handig als je de verklaring nog even wilt aanpassen. Je hoeft dan niet opnieuw te beginnen. Daarnaast hoef je je niet druk te maken over updates en content want hier zorgt NBA voor. Naast de controleverklaring ondersteund de NBA Verklaringengenerator ook de samenstellings- en de beoordelingsverklaring.

Ik verwacht dat afhankelijk van het aantal SBR verklaringen je gaat opstellen de keuze wordt bepaald. Heb je tientallen verklaringen of meer dan lijkt het gebruik van rapportagesoftware het meest logisch.

Mark Bisschop

DOCCO

Share This