0318-830376 info@docco.nl

Een zolderruimte, veredelt bezemhok of ‘echte’ serverruime. Op veel administratie- en accountantskantoren tref je een ruimte aan die zich kenmerkt door warmte en een zoemend geluid. Het kloppend hart van het kantoor -voorzien van blauwe lampjes- maakt echter steeds vaker plaats voor een lege ruimte. Een spaghetti van Cat-kabels verhult de inzet van toegewijde technici. Waar webbased software zijn intrede neemt, ontstaat een andere kijk op de -voorheen- essentiële inzet van systeem- en technisch applicatiebeheer.

Eerst even een oproep aan IT-ers

Niet elke techneut -of hij nu in dienst is of wordt ingehuurd- lijkt zich te realiseren dat de wereld om hen heen in rap tempo verandert. Het wordt hoog tijd, dat gek genoeg deze IT-ers het effect van technologische vooruitgang op waarde schatten. Kom op! Verdiep je in de veranderende context en behoefte van gebruikers. Ik hoor je denken: ‘er zal toch altijd iemand moeten zijn die zich bekommert om het installeren van lokale apparatuur?’ Ja, net zoals er nog kantoren zijn die op papier factureren. De behoefte neemt echter af: zo zijn er steeds minder printers om aan te sluiten en wordt het unboxen en uitdelen van laptops met slimme Cloud-based deploymenttools een activiteit waar jij je urenstaat niet meer mee vult.

In een tijd waarin Microsoft, Amazon en Google steeds meer Cloudservices voor hun rekening nemen, kunnen beheerders zich richten op de veranderen processen (met online samenwerken, systeemintegraties) en de inzet van nieuwe technologie. Tijdens de recent opgestarte trainingsreeks over ‘Office365: eruit halen wat erin zit’ valt op, dat deelnemers volmondig aangeven niet bij hun IT-er terecht te kunnen, omdat zij de Cloudontwikkelingen niet bijbenen.

En toen viel de stroom uit..

Het in stand houden van een eigen serveromgeving is steeds moeilijker voor kantoren. De  toenemende druk op de beschikbaarheid speelt parten. Ook de beveiligingsaspecten zijn bij een kleine serveromgeving en een beperkt budget onvoldoende te waarborgen. En dan heb ik het nog niet over de exploitatiekosten gehad. Als kosten voor elektriciteit, airco-installaties, inbraakbeveiliging en noodstroomvoorzieningen worden opgeteld zijn conclusies snel te trekken. Ik herinner mij nog het weekend, waarin ik werd gebeld om naar kantoor te komen als IT-verantwoordelijke. Stroomuitval had geleid tot het uitvallen van de klimaatvoorziening. De stijgende temperatuur van de nog draaiende servers leidde tot uitval en beschadiging van systemen. En dat terwijl maandagochtend de productie op volle vaart van start moest. Het was immers mei. Zo’n 150 collega’s stonden te popelen om hun werk te hervatten.

Heb je dit gedoe dan niet als je IT-infrastructuur is uitbesteed of als je webbased werkt? Het kunst-en-vlieg-werk wellicht niet, maar lees deze blog niet als een pleidooi voor een Cloud-Only-strategie. Ook in die situaties heb je immers beperkte garanties”.

Een hybride scenario als je nog offline software hebt

Een webbased software landschap lijkt echter een onomkeerbare trend. Of je het nu wilt of niet. Doorgaans is het onder aan de streep goedkoper en geeft het meer waarborgen qua continuïteit en veiligheid dan in een on-premise situatie geëvenaard kunnen worden. Veel kantoren die ik dagelijks ontmoet worstelen nog met het hosten van offline apps en legacy software. Een hybride scenario is dan het maximaal haalbare: webbased waar het kan en applicatiehosting waar het moet. Dat vraagt om wendbare IT die meebeweegt met een verschuivende behoefte. Maar niet elke IT-infraleverancier snapt die vraag van morgen.

Wat je moet weten voor uitbesteding (en een beetje reclame)

Het uitbesteden en toewerken naar een serverloos kantoor vraagt dus om een goede voorbereiding van het kantoor zelf. Welke partijen helpen mij bij de Cloudtransitie? Wat zijn de aandachtspunten bij uitbesteding? Denk bijvoorbeeld aan: Belangrijke contractuele zaken in termen van garanties. Aandachtspunten bij toegangsbeheer en SSO. En het feit dat de standaard back-up mechanismen van Office365 niet toereikend zijn voor je kantoor.

Vanwege de gemeenschappelijk vragen van veel kantoren organiseren we op 21 mei opnieuw een sessie over “Naar de Cloud, wat doe ik met mijn IT-infra?“. Speciaal bedoelt voor kantoren die aan de vooravond van uitbesteding staan. Als je komt ontvang je een mini-gids met 20 handreikingen. Het bevat aandachtspunten en adviezen die helpen bij de (overwegingen rond) uitbesteding. Daar kun je mee vooruit!

En je IT-collega? Die neem je gewoon mee. Zijn technische kennis kan van essentiële waarde zijn bij de transitie naar de cloud.

Reindert Doorn

Adviseur IT bij DOCCO

Share This