Selecteer een pagina

Tijdens de afgelopen Accountancy EXPO hebben wij vanuit DOCCO een IT Health Check uitgevoerd. Aan de hand van een vragenlijst met 5 vragen per thema hebben we accountantskantoren inzicht gegeven in hun IT-gezondheid. De vragen moesten beantwoord worden met een score van 1- 10. Vervolgens hebben we hier een rapportage van gemaakt en gedeeld om de kantoren inzicht te geven in de zaken die goed gaan en in hun ontwikkelkansen.

De thema’s die behandeld zijn in de vragenlijst zijn:

 1. Proces Automation
  In hoeverre ben je als organisatie bezig met het maximaal automatiseren van je processen?
 2. Privacy & Security
  Ben ik als organisatie voorbereid op een cyberaanval?
 3. Digital Identities
  Wie ben ik, wie heeft waar toegang toe en met wie doe ik zaken?
 4. Data Interpretation
  Kunnen we data al inzetten als het nieuwe goud voor onze organisatie?
 5. Cloud First
  Draait bij ons alles in de Cloud en werken we online samen?

Als we dan gaan kijken naar de resultaten uit de health check kunnen we concluderen dat we als accountantskantoren goed op weg zijn, maar…. ook nog een lange weg te gaan hebben. Het gemiddelde cijfer per kantoor is een 6,08. In de onderstaande tabel een overzicht van de gemiddelde scores per thema.

Thema Gemiddelde Score
Cloud First 6,62
Proces Automation 6,37
Digital Identities 6,17
Privacy & Security 5,69
Data Interpretation 5,56

Wat ons opvalt is dat de grote kantoren 250 medewerkers of meer het hoogste gemiddelde halen. Wij denken dat dat enerzijds komt door feit dat ze de benodigde resources hebben om actief bezig te zijn met IT-ontwikkelingen en door het feit dat ze redelijk gedwongen worden om bijvoorbeeld met het thema Privacy & Security aan de slag te gaan. Dit thema is bij kleinere organisaties vaak toch wat onderbelicht. Bij de 250+ kantoren scoort dit namelijk een gemiddelde 8,36 van en bij de overige groepen 5,19.

Hieronder een tabel met de gemiddelde score over alle thema’s verdeeld naar organisatiegrootte

Organisatiegrootte (aantal FTE) Gemiddelde Score
250+ 7,42
5 – 25 6,70
50 – 250 6,16
1-5 5,4
25-50 5,33

De vraag met de hoogste score binnen alle reacties is:

‘Alle inkoopfacturen worden volledig digitaal en geautomatiseerd verwerkt’, score een 8,09. Wellicht dat dit cijfer wat (te) hoog is, omdat men vaak denkt: ‘We passen scan- en herken toe dus dan scoren we hier hoog’. Wij denken dat je hier als organisatie toch nog een stapje in kan maken door na te denken over hoe efficiënt verwerken wij die inkoopfacturen nu? Kunnen we daar nog slimmere dingen doen? Door bijvoorbeeld meer in te zetten op e-facturen, peppol etc.

Data is het nieuwe goud wordt zo vaak geroepen en toch scoort accountancy Nederland op dat thema het laagst in de health check. En wat ons binnen dat thema opvalt is dat de vraag: Wij trainen onze medewerkers actief in kennisopbouw rondom data analyse, het laagst beoordeeld wordt met gemiddeld een 4,72. Dus daar zien wij dan ook absoluut de grote kansen. Stuur die assistent nu eens op een cursus PowerBI of organiseer intern een middag ‘data wat betekent dit nu voor onze club’.

Vanuit DOCCO bouwen wij aan toekomstbestendige accountants- en administratiekantoren door optimale inzet van IT! Wij richten ons hoofdzakelijk op de genoemde thema’s. Mocht je nu nog meer informatie willen of behoefte hebben aan een health check voor jou organisatie? Laat dan een reactie achter, neem contact op met Mitchel Klaassen of stuur een mail naar info@docco.nl

Uiteraard mag dit ook na je vakantie. Wij wensen iedereen, namens het team, een fijne vakantie.

Mitchel Klaassen

Mitchel Klaassen

Adviseur

mitchel@docco.nl