0318-830376 info@docco.nl

Een blog over SBR Assurance… pff voor een ouderwetse, lichtelijk introverte vaktechneut is dat best een opgave. Ik ben zelf best nog een jonge grijze muis (36 jaar). Ook nog vrouwelijk, waardoor de verwachtingen op techniekgebied lekker laag zijn meestal. Moet zeggen dat dit ook wel terecht is. Met name op het gebied van assurance houd ik toch van waterdicht. Is dit met SBR nog wel zo?

Heerlijk naïef
Tot een aantal jaren geleden leefde ik nog in de veronderstelling dat er bij stukken op papier geen speld tussen te krijgen was. Een geprinte, ingebonden jaarrekening met een handtekening van een accountant, veelal met vulpen, dat was zekerheid! Dat was de versie die was gecontroleerd, getoetst, gemerkt en dus goed was. Hoe heerlijk naïef. Ook toen bestond er natuurlijk al zoiets als een fotokopie en met wat redelijk simpel knip en plakwerk was daar een totaal andere versie van de jaarrekening. Voorzien van eenzelfde kaftje en van dezelfde prachtige handtekening.

Wifi eerste levensbehoefte
De opkomst en snelle groei van de technologie is uiteindelijk allemaal bedoeld om mensen te ontlasten en om foutloos te kunnen werken. Of in ieder geval, de menselijke fouten te kunnen voorkomen. Verder kunnen we 24/7, waar ook ter wereld, allerlei informatie raadplegen. Waar we 10 jaren geleden nog allemaal dachten, waar is dat toch voor nodig? Vinden we een goed-werkende Wifi nu een eerste levensbehoefte.

SBR omarmen
Ook SBR is uiteindelijk bedoeld om snel en accuraat gegevens uit te wisselen. Over tien jaar weten we niet meer beter. Eén taal voor ons als accountants, banken en andere gebruikers. Wel ieder met zijn eigen bril de gegevens eruit halen die voor hem relevant zijn. Ik kan niet anders dan accepteren dat de digitale (ondertekende) accountantsverklaring  de volwaardige vervanger gaat worden van de ‘ouderwetse’ verklaring op papier.

Zekerheid met digitale rapportages
Nu komen we tot de vraag, hoe kunnen de gebruikers nu zien dat deze gegevens gecontroleerd zijn? Hoe waarborgen wij dat er geen verschillende versies van gegevens rondgaan? Zolang blokchain nog geen werkelijkheid is willen accountants toch ergens een zekerheid toevoegen. Ik hoop vooral door gebruik te maken van de kennis die er is veel te leren en te zien hoe wij deze technologie kunnen verwerken in onze processen. De bijeenkomsten van DOCCO zullen daar zeker aan bijdragen!

Melanie Schintz-Privée
Omnyacc

Share This