0318-830376 info@docco.nl

Digital identities

Met de opmars van de digitalisering en online werken is de afgelopen jaren een nieuw thema ontstaan: ‘de digitale identiteit’. Met onze digitale ‘ik’ kunnen we inloggen op software en kunnen we documenten digitaal ondertekenen. De digitale identiteit wordt steeds belangrijker. Niet alleen door toenemende digitalisering, maar bovenal door de risico’s aan een gedigitaliseerde samenleving. Fraude en cybercrime zorgen ervoor dat we steeds meer behoefte hebben aan waarborgen: wie je zegt dat je bent, klopt dat ook echt? En hoe is dat te bewijzen?

Een van de aanpalende maatregelen is dat dit jaar ook alle UBO’s bij de KvK geregistreerd moeten worden en dat accountantskantoren steeds meer zorg en aandacht aan het WWFT-proces besteden.

Identity & access management

Het proces waarbij iemands identiteit geverifieerd wordt voor toegang tot (online) software wordt ook wel met IAM afgekort. Accountantskantoren zetten hier vaak centrale systemen voor in, zoals Microsoft Azure AD. Dat kan voor medewerkers, maar kantoren gebruiken het ook al, voor het regelen van klanttoegang tot een digitale kantooromgeving. Nadat de identiteit is vastgesteld – met behulp van MFA- kan met ‘single-sign-on’ via de identityprovider ook toegang tot andere software verkregen worden. Het maakt de initiële identiteitsverificatie erg belangrijk, maar maakt het ook makkelijk om bij vertrek van een medewerker of een klant de toegang tot alle toegang stop te zetten.

Digitaal ondertekenen voor accountants

De identiteitsverificatie is ook heel belangrijk voor de digitale ondertekening en de bijbehorende wilsuiting. Ook op dit onderdeel valt op dat er steeds meer waarborgen zijn. Op deze themawebsite (ondertekenwijzer.nl) leggen we de verschillende soorten handtekeningen uit. Een aantal jaar geleden is het gekwalificeerd ondertekenen (hoogste niveau, equivalent aan de handgeschreven handtekening, met paspoortverificatie) verplicht geworden voor de accountantsverklaring. Het wordt nu steeds breder ingezet en er is meer aandacht voor de juridische kant. Het gekwalificeerd ondertekenen is niet alleen voor accountants, maar kan inmiddels ook door klanten worden toegepast.

De introductie van eID

De Europa-brede digitale identiteit (eID) staat steeds meer in de schijnwerpers. Deze eWallet bevat attributen die je kunt gebruiken voor identiteitsverificatie voor bijvoorbeeld bovenstaande twee doeleinden. DOCCO houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en helpt mee te denken voor kansen in de accountancysector.

Hoe kan DOCCO je bijvoorbeeld helpen:

  • Inventarisatie van (verbeter) kansen en opstellen processchema’s rond digitale document-afwikkeling en ondertekening.
  • Advies over de inzet van digitaal ondertekenen en ondertekensoftware en uitleg van juridische en vaktechnische aspecten.
  • Projectmatige begeleiding en organisatie van de implementatie van digitaal ondertekenen, inclusief hulp van certificaatuitgifte.

Actuele berichten

 

De accountant 2025 is dataregisseur

De accountant 2025 is dataregisseur

Data verzamelen, automatisch verwerken, analyseren, controleren, toepassen, presenteren en verzenden. Wie gaat dat allemaal overzien? Jij! Als regisseur van het (financiële) dataproces. Welkom in de wereld van de accountant als dataregisseur! In rap tempo zien we in...

Overzicht IT trends en verwachtingen 2022 in accountancy

Overzicht IT trends en verwachtingen 2022 in accountancy

Net als vorig jaar publiceert adviesbureau DOCCO een overzicht van actuele IT-ontwikkelingen bij accountantskantoren in Nederland. De moeite bij het invullen van vacatures zorgt dit jaar voor onverminderd veel aandacht voor kansen rondom IT. Kantoren zijn nieuwsgierig...

Meer weten over digitaal ondertekenen?

Complete uitleg over digitaal ondertekenen en vergelijk alle software en tools voor digitaal ondertekenen.

Dirk

Dirk

Specialist in Digital identities bij DOCCO

Neem contact op met Dirk als je hier meer over wilt weten of gewoon een vraag hebt!

dirk@docco.nl