0318-830376 info@docco.nl

‘Digitaal’ ondertekenen

Verplicht? Er is op dit moment geen verplichting, met uitzondering van de elektronische handtekening op de accountantsverklaring met een beroepscertificaat, die stelt dat je stukken elektronisch moet ondertekenen. Wellicht volgt nog de verplichte ondertekening van de samenstellingsverklaring bij de SBR-jaarrekening. Waarom is dit dan toch een belangrijk thema binnen veel kantoren?

Accountantskantoren doen dit met name vanwege een efficiënt (digitaal) proces. Net als een digitaal akkoord van de klant op aangiftes, bijvoorbeeld via een portal. Als kantoor doe je er goed aan om bij de inrichting van dergelijke digitale processen, de gewenst situatie goed uit te schetsen en de juiste niveaus van ondertekening toe te passen. Ontdek ook de handige simulatiegame die we hiervoor hebben ontwikkeld.

Tekst & uitleg

Digitale handtekening, digitaal akkoord, digitaal ondertekenen, elektronische handtekening, elektronisch akkoord of zelfs gekwalificeerd? Snap jij het nog? In de praktijk bij accountantskantoren komen we dit vaak tegen:

  • Ondertekening door de ‘natte’ handtekening met pen.
  • Ondertekening door het zetten van een vinkje ‘voor akkoord’ in een checkbox of het plakken van een plaatje van de handtekening.
  • Ondertekening door het zetten van een vinkje ‘voor akkoord’ én het invullen van een verificatie code, waarbij eveneens een audittrail wordt vastgelegd inclusief aanvullende identificatiekenmerken (zoals IP-nummer, 06-nr). Dit betreft het zogenaamde transactieondertekening.
  • Ondertekening door middel van een persoonsgebonden (beroeps) certificaat, waarbij met de meeste zekerheid te herleiden is wie ondertekend heeft. Hier heeft een face-to-face identificatiecontrole plaatsgevonden.

Download nu onze Gids Digitaal Ondertekenen: een uitgebreid rapport, inclusief een begrippenlijst en een compleet overzicht van verschillende marktoplossingen met ondertekenfuncties.

Download de Gids Digitaal Ondertekenen

Ontvang direct in je mailbox de Gids Digitaal Ondertekenen

Dirk

Dirk

Specialist elektronisch ondertekenen bij DOCCO

Neem contact op met Dirk als je hier meer over wilt weten of gewoon een vraag hebt!

dirk@docco.nl