0318-830376 info@docco.nl

AVG - Uit het oog uit het hart?

Het is nu ongeveer een jaar geleden, dat de AVG werd ingevoerd (25 mei 2018) en al het ‘gedoe’ van toen is wel een beetje weggezakt in ons geheugen. Weet je nog….de talloze mails die werden ontvangen met lange beschrijvingen in vage termen, dat er iets ging veranderen (of al was veranderd) en of je nog even akkoord wilde geven. Veel accountants- en administratiekantoren waren ook nog in de laatste weken voor de invoering druk bezig met uitzoeken wat er nou precies moest gebeuren en hoe ze dit gingen realiseren. Het werd voornamelijk gezien als een overbodige administratieve last.

Maar de AVG is, naar mijn mening, in de kern een maatregel die te lang op zich heeft laten wachten. In deze steeds digitaler wordende wereld beseffen mensen vaak niet wat de consequenties kunnen zijn als er misbruik wordt gemaakt van hun persoonsgegevens. Het draait niet alleen om het beschermen van privacy (wat een grondrecht is) – maar ook om veiligheid. Er is niet veel informatie nodig voor kwaadwillenden om hun slag te slaan. In het bezit komen van een naam, e-mailadres of mobiel nummer en de locatie waar iemand bankiert is al genoeg om schade aan te richten.

Als accountants- of administratiekantoor heb je veel persoonsgegevens in handen, voornamelijk digitaal opgeslagen. Klanten vertrouwen erop,  dat het allemaal wel goed geregeld is. Maar hoe zeker ben je daar zelf van? Niet iedereen heeft voldoende IT kennis om dat te kunnen beoordelen. Daarom is de AVG eigenlijk heel mooi….het dwingt af, dat er in ieder geval onderzocht en vastgelegd wordt hoe, bij wie en met welke veiligheidswaarborgen de waardevolle persoonsgegevens van klanten worden opgeslagen.

Mocht je als accountants- of administratiekantoor graag willen, dat iemand met je meekijkt om nog even de puntjes op de ‘i’ te zetten omtrent de AVG, neem gerust contact op of kijk op www.docco.nl. Als je nog moet beginnen met een vastlegging of uitvoering van de AVG, schroom dan ook niet om hulp in te roepen. Wij hebben een aantal collega’s in huis die daarin gespecialiseerd zijn.

Ik ben Tina – Wij zijn DOCCO

 

Share This