0318-830376 info@docco.nl

Deponeer je jaarrekeningen (namens je klanten) nog op papier bij de Kamer van Koophandel? Dan moet je dit vanaf boekjaar 2016 via SBR doen. Vanaf dan is deponering op papier niet meer mogelijk. Om aan te kunnen leveren via SBR dien je te beschikken over SBR-software en een digitaal certificaat. Dit is kostbaar maar er zijn ook goedkopere alternatieven.

SBR

Dit staat voor Standard Business Reporting en is een standaard voor rapportages. Naast de Kamer van Koophandel kunnen ook de Belastingdienst en het CBS rapportages in SBR-formaat ontvangen. Hier zit een hele techniek (XBRL) achter die niet relevant is voor de ondernemer. Het gaat erom dat je vanaf volgend jaar de publicatiestukken via SBR kunt deponeren. Ondernemers kunnen dit veelal niet zelf want deze beschikken niet over software en een certificaat. Verzorg jij dit voor je klanten of laat je dit hun zelf deponeren? Hieronder staan de uitgangspunten.

1. Verplichte deponering via SBR vanaf boekjaar 2016 

Vanaf boekjaar 2016 is het dus verplicht om via SBR te deponeren. (kleine rechtspersonen of micro-entiteiten). Normaal gesproken zal dit dus gaan plaatsvinden vanaf 2017 omdat je na 2016 natuurlijk pas deponeert over boekjaar 2016.

2. SBR-software en digitaal certificaat 

Voor aanlevering via SBR moet je beschikken over SBR-software en een digitaal certificaat. Dit is vrij kostbaar als je maar één aanlevering per jaar doet. Ondernemers die zelf heen jaarrekening deponeren, maken in tegenstelling tot accountants- en administratiekantoren niet met geavanceerde rapportagesoftware. De jaarrekening wordt veelal gemaakt in Word of Excel, uitgeprint en naar de KvK opgestuurd. Om voor die ene deponering software aan te schaffen en ook nog een digitaal certificaat, lijkt te veel van het goede. Er zijn goedkope alternatieven. Zeker als je gewend bent te werken met Excel is XBRLreports de moeite waard om eens naar te kijken. De kosten zijn beperkt en aanschaf van een digitaal certificaat is niet noodzakelijk omdat je met het certificaat van XBRLreports je jaarrekening kunt versturen.

3. Portaal KvK alternatief

Om ondernemers niet met onnodige kosten op te zadelen heeft KvK een aantal jaren geleden een online portaal gelanceerd. Met dit Zelf Deponeren Jaarrekening portaal kunnen ondernemers online hun jaarrekening invullen en deponeren zonder de aanschaf van software. Ondernemers die beschikken over een WWW-profiel van KvK kunnen hier kosteloos gebruik van maken. Wees op tijd voorbereid en zorg dat je op tijd je jaarrekening deponeert.

Mark Bisschop

DOCCO

Share This